Google Helpful Content Update

A héten adta a Google közre, hogy 2022. augusztus 22-i héten útjára indítja a Google Helpful Content Update algoritmus frissítését. Google rendszeresen frissíti az algoritmusát, bár nem mindig jelenti be előre. Most szerencsére bejelentette és még tanácsokat is adott, hogy mire kell odafigyelni. Mit tegyünk, ha azt vesszük észre az oldalunk nem felel meg az új algoritmus elvárásainkat. 

Google Helpful Content Update mit jelent valójában? 

Google célja folyamatosan az, hogy a felhasználók a legjobb tartalmakat találják meg a keresőkben. Most kiemelt hangsúlyt fordítanak arra, hogy az emberek számára megfelelő tartalmat tudják megjeleníteni. Vagyis most ebben az algoritmus frissítésben azokat az oldalakat kívánják kiszűrni, amelyeket főleg a Google számára írták meg azért, hogy jó helyezést érjenek el. Valójában nem azért készültek ezek a tartalmak, hogy az emberek kérdéseire adjanak választ, vagy megoldást. Ezzel a frissítéssel ismét magát az embert és az általa keresett problémára adott valós válaszokkal rendelkező weboldalakat kívánják megtartani a Google indexben. Azokat a weboldalakat, amik ennek az elvárásnak nem felelnek meg, azokat el fogják távolítani a keresőből. És igen, a teljes weboldalt fogják eltávolítani, mivel ez a frissítés a teljes weboldalra vonatkozik. Így ha a frissítés folyamán az adott weboldal egy vagy több oldalán nem megfelelő tartalmat fognak találni, akkor a teljes oldal kikerülhet a keresési eredmények közül. 

Mit tudunk eddig a Google Helpful Content Update-ről?

Azt már most tudjuk, hogy 2022. augusztus 22-i héten, angol nyelvterületen fogják a frissítést végrehajtani. Kb. két hét alatt fog a teljes algoritmus lefutni most még csak a Google keresőben, viszont a Google Discoverben és egyéb Google felületeken még nem. Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem fog ezeken a felületenek lefutni, de most az elsődleges cél a Google kereső. Az összes frissítéskor felmerül, hogy ha nem felel meg az oldal, akkor milyen büntetést fog a Google adni? Erre azt a választ adta, hogy ez a frissítés nem jár büntetéssel. Bár más kérdés, hogy a weboldal tulajdonosa biztosan büntetésnek fogja megéli, amikor weboldala “eltűnik” a keresőből.

Google Helpful Content Update

Sokan alap algoritmus frissítésnek fogják értelmezni ezt a frissítést, pedig valójában nem az, legalábbis a Google ezt nyilatkozta. Szintén nem adott arra választ a Google, hogy ez a frissítés milyen arányú lesz, de azt elmondta, hogy mely területek vannak most a fókuszban a Google Helpful Content Update-nél. Ezek a következők: online oktatási anyagok, a szórakoztatás, a vásárlás és a technológiával kapcsolatos tartalmak. És persze felmerült az a kérdés, hogy mit tegyek, ha a frissítés “áldozatául estem”. Erre az a válasz érkezett, hogy semmi mást, minthogy olyan tartalmat készíts a weboldaladra, amivel az emberek által keresett problémára valós megoldást tudsz nyújtani. Szóval az ember központúság a fontos, nem pedig az, hogy a keresőnek legyen a tartalom elkészítve. 

Panda algoritmus frissítéshez hasonlít? 

A Google Helpful Content Update-ről olvasva sokaknak az jutott eszébe, hogy ismét egy Panda algoritmus frissítés érkezik. Azt azért el kell mondani, hogy a Panda algoritmus az jelenleg az alap algoritmusba be van építve, és folyamatosan fut. Ez a mostani frissítés igen, ismét tartalommal kapcsolatos, de jelenleg nem fog beépülni az alap algoritmusba, hanem azzal párhuzamosan fog futni. 

Google Helpful Content Update-tel kapcsolatos javaslatok a Google-tól

A Google a mostani frissítéshez még tanácsokat is adott a webmestereknek. Alapvetően kérdések formájában adja a tanácsait, vagyis ha a feltett kérdésekre adott válasz igen, akkor bizony a weboldal szövegét javítani kell. 

Mik is voltak ezek a kérdések? 

  • A weboldal tartalma embereknek készül, vagy keresők számára lett megírva azért, hogy jó helyezést érjen el? 
  • Tartalmakat csak azért készít a weboldal tulajdonos, hogy jó helyezést érjen a keresőben? Vagyis mindenféle téma szerepel a weboldalán? 
  • Rendszeresen mások mondandóját foglalja össze úgy, hogy nem tesz hozzá semmi saját gondolatot? 
  • Rendszeresen valamilyen trendi témáról készül tartalom, pedig valójában a weboldal célközönsége nem ezt várja el? 
  • Jó a tartalom, de a látogató mégsem kapja meg a választ a kérdésére? 
  • Mindig csak adott szószámmal készült tartalom található az oldalon? Ez is csak azért, mert valahol olvastad vagy hallottad, hogy a Google ezt várja el? 

Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, akkor javasolt átnézni a tartalmadat, de ilyenkor felmerül, hogy mégis hogyan? Mit javasolt ebben az esetben a Google? Ezt nagyon egyszerűen válaszolta meg a Google. Vagyis Ő nem vár el többet, mint eddig, hogy a valós emberek számára, fontos kérdésekre kézzel fogható választ adjunk. Amivel valóban meg tudják a problémájukat oldani. Azt pedig teljesen el kell felejteni, hogy egy szöveget azért írunk meg, mert ez jó lesz a keresőnek. 

Milyen következtetés vonható le a Google Helpful Content Update-el kapcsolatban? 

A Google egyre jobban próbál a szöveges tartalomra figyelni, ezért hajtják végre most ezt a frissítést is. Mi magyarok még most kaptunk egy kis haladékot, így fel tudunk készülni erre a változásra. Javaslom, hogy mindenki nézze át a weboldalának a szövegét, nehogy meglepetés érje, amikor nálunk is végrehajták a Google Helpful Content Update-et!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük